Světový šampionát v Portugalsku 2020

Světový šampionát v Portugalsku 2020

Ve dnech 25 až 27. ledna jsme se za AG klub vydali na Světový šampionát do Portugalska. Složení výpravy: Martin a Jirka Chocholoušovi, Michal Vít a Roman Veselka. Naše výprava začínala v brzkých hodinách na letišti v Praze. Odkud jsme cestovali směr Porto a poté přímo na výstaviště Exponor, kde se šampionát konal. Cesta trvala 3,5h a proběhla naprosto bez problémů. Stále jsme měli o čem diskutovat a byly jsme plni očekávání z výstavy.

A co výstava samotná? Jednalo se o výstaviště s 1 velkou centrální halou, kde se konala výstava jako taková a 1 menší halu kde se konal prodej krmiva, vybavení pro chov a prodej ptáků. Na výběr bylo nepřeberné množství doplňků, krmení, chovného zařízení atd. První co nás zaujalo při vstupu do výstavní haly je neskutečné množství vystavovaných ptáků, přes 22000 ptáků. Nejpočetnější část představovali kanáři. Jelikož jsme klub se specializací na AG, tak naším hlavním zájmem byly právě AG, kde jsme strávili asi nejvíce času. Soutěž AG, co se množství týče, byla obsazena cca přes 500 AG (množství píši co jsem spočítal podle katalogu, jelikož není uveden samotný počet a i s ohledem na některé nedodané ptáky) možná bude mít někdo přesnější čísla.
 

Pokud bych měl shrnout celkový dojem z vystavovaných AG, musím říct, že bylo opravdu na co se dívat. Z našeho pohledu kvalita AG byla na velmi dobré úrovni a ne málo jich bylo na té světové. Je to asi všude stejné, největší kvalita je v přírodně zbarvených AG, ale i modré byly vystavované ve velmi dobré kvalitě. Mě osobně se ale nejvíce líbili zelení pastelový samci, již dlouho jsem neviděl tak pěkné ptáky v této mutaci. Za zmínku rozhodně také stojí soubor vystavovaných AG maďarského chovatele v kategorii nové mutace. Ne nadarmo se konal letošní šampionát v oblasti, která patří mezi ty nejlepší v tomto oboru. K vidění byly hlavně AG ze Španělska, Portugalska, Itálie, Lucemburska, Holandska, Belgie, Francie, Řecka, Malty, Rakouska, Turecka a také České republiky. Trochu mě překvapila neúčast německých chovatelů.

Myslím, že naši kluci rozhodně ostudu neudělali, ba naopak dokázali, že směle dokážeme konkurovat i daleko úspěšnějším, zavedenějším státům v tomto odvětví. Viz Rosťa Petřík 1.místo mezi růžovoprsými AG, Michal Vít 2.místo mezi černohlavými AG. Ani Roman Veselka rozhodně nezklamal a vystavoval velmi pěkné ptáky, ale konkurence byla opravdu veliká. Ještě jednou velká gratulace ke skvělým výsledkům!

Na výstavě se máte i možnost potkat přímo s vystavujícími chovateli, domluvit výměnu, nákup či prodej. Ale netvrdím, že je to úplně jednoduché. Zájemcům je hodně.

Co říci závěrem. Rozhodně se není čeho bát, co se týká cesty, tak ani vystavování samotného. Ani po finanční stránce už to není nic „závratného“. Osobně jsem letos nevystavoval, ale příští rok ve Valencii chybět rozhodně nechci. Takže směle do toho!

Chocholouš Martin

 

Foto a video

Image

Doporučujeme

voliery zelinka

Firma Voliéry Zelinka 

  • široký sortiment krmení pro exotické ptactvo od renomovaných výrobců
  • kompletní sortiment příslušenství 2GR
  • materiál pro stavbu voliér
  • a mnoho dalších produktů pro chov exotických zvířat

to vše za příznivé ceny

celý sortiment prohlížejte zde:

www.volieryzelinka.cz

Odkazy

KPEP Klub přátel exotického ptactva

KCHZCR Klub chovatelů zebřiček České republiky

SCHEPL Spolek chovatelů exotického ptactva Liberecka