70. Světový šampionát ptactva Neapol 2023

Ve dnech 20. ledna – 23. ledna 2023 proběhl 70. Světový šampionát ptactva v Neapoli i za účasti členů AG klubu. Aktivně se za klub zúčastnili: Michal Vít, Roman Veselka, Jiří Chocholouš a Martin Chocholouš.

Něco málo statistik na úvod:

Celkem bylo přihlášeno 21 613 ptáků, z toho 12 200 ptáků bylo od italských chovatelů (jako pořadatelská země).

Za Českou republiku bylo přihlášeno 169 ptáků od 17 chovatelů s výsledkem 23 zlatých medailí, 22 stříbrných medailí a 16 bronzových medailí. Celkem tedy 61 medailí!! Což činí průměr 1 medaile na 2,77 ptáků!! Skvělý výsledek!! Gratulujeme všem.

Co se týká AG, bylo vystaveno cca 510 AG z celého světa. Kde z ČR dorazilo 15 ks AG od členů našeho klubu. S výsledkem 4 medaile – 2 stříbrné a 2 bronzové. Obzvlášť stříbrná medaile za kolekci od Romana Veselky je skvělý výsledek s ohledem na to, že složit kvalitní kolekci je opravdu těžká disciplína.

A teď už k výstavě samotné. Ve výše zmíněné sestavě jsme se zúčastnili této výstavy osobně + s námi cestoval Josef Markytán a Tomáš Strachota jako „přidružený oddíl“. Do Neapole jsme dorazili letecky 20. ledna krátce po 15h. Do velmi netypického místního počasí, silný déšť a vítr. Ubytování jsme měli cca 500m od výstaviště. Ještě ten den jsme vyrazili přímo na výstaviště, kde se výstava konala. Jako vystavovatel máte vstup na 2 dny zdarma. Neapol není zrovna výstavní síň Evropy a podle toho vypadaly i výstavní haly. Jednalo se o 2 starší haly, které už něco pamatují (oproti SŠ 2020 v Portu to byl podstatný rozdíl). Mezi slabší stránky výstavy patřilo i osvětlení hal a teplota v halách, ale to nebylo to proč jsme do Itálie dorazili, abychom hodnotili prostředí. Jak již bývá pravidlem SŠ, největší část vystavených ptáků byly kanáři všech barev a postav. Zabrali víc jak 1 halu. Nás samozřejmě nejvíce zajímala drobotina jako taková a hlavně AG. Jak jsem psal výše, AG bylo cca 510 ks od přírodních až po barevné mutace běžně nevídané. Pokud mohu komentovat kvalitu AG, bylo vidět, že na výstavu nebylo úplně ideální období (přeci jen konec ledna), ale i tak byly k vidění opravdu kvalitní AG, především od chovatelů ze Španělska, Itálie, Francie, Portugalska. Rozhodně se neztratili ani vystavené AG naších členů a to ne díky tomu, že by celková kvalita byla špatná, ale proto, že jsme rozhodně konkurence schopní. Naší hlavní slabostí je, že se zbytečně podceňujeme a věříme, že všude jinde je „vše lepší“. Rozhodně by se spousta naších chovatelů na této výstavě neztratila a to ani výsledkově. O tom vypovídají i letošní výsledky SŠ.

Jako každá výstava u nás, i SŠ je o setkávání chovatelů, kamarádů a lidí se stejnou zálibou. SŠ v tomto nebyl jiný. Měli jsme možnost poznat osobně chovatelé ze Španělska, Itálie, Portugalska, Holandska, Saudské Arábie a dalších států. To jsou zážitky, pro které to člověk dělá. Myslím, že jsme si tento výlet všichni užili.

Příští SŠ se koná ve Španělsku, Talavera de la Reina 2024. Takže není se čeho bát. Za rok znovu a lépe.

Chocholouš Martin

Foto a video z výstavy

Foto a video

Image

Doporučujeme

voliery zelinka

Firma Voliéry Zelinka 

  • široký sortiment krmení pro exotické ptactvo od renomovaných výrobců
  • kompletní sortiment příslušenství 2GR
  • materiál pro stavbu voliér
  • a mnoho dalších produktů pro chov exotických zvířat

to vše za příznivé ceny

celý sortiment prohlížejte zde:

www.volieryzelinka.cz

Odkazy

KPEP Klub přátel exotického ptactva

KCHZCR Klub chovatelů zebřiček České republiky

SCHEPL Spolek chovatelů exotického ptactva Liberecka