71. Světový šampionát ptactva Španělsko 2024

71. Světový šampionát ptactva Španělsko 2024

Ve dnech 26. – 28.1.2024 proběhl již 71. ročník Světového šampionátu ptactva ve španělském městě Talavera de la Reina.
Nejprve něco málo statistik: Vystaveno bylo celkem cca 22 300 ptáků z celého světa, od téměř 2 700 vystavovatelů. Rozdáno bylo téměř 4 400 medailí. Z ČR bylo na SŠ posláno 130 ptáků od 13 vystavovatelů. Což bylo méně než na předešlém SŠ, ale se ziskem 21 zlatých medailí, 21 stříbrných medailí a 15 bronzových medailí. Což je opět lepší výsledek než na předešlém SŠ!

Z členů našeho AG klubu vystavovali: Martin Chocholouš, Roman Veselka a ze SR pak Jozef Siman. Vystavili jsme celkem 15 AG se ziskem 2 zlatých medailí a tedy titulem mistr světa pro R. Veselku za 0,1 přírodní červenohlavá fialovoprsá a M. Chocholouše za 0,1 žlutá běloprsá žlutohlavá, 1 stříbrné a 3 bronzových medailí. Tedy celkem 6 medailí z 15 vystavovaných AG.

A teď už k výstavě samotné. Jako již poněkolikáté jsme vyrazili shlédnout SŠ na vlastní oči. Přípravy tohoto výletu vždy začínají několik měsíců předem. Není to rozhodně organizačně jednoduchá akce. Od posledního SŠ zůstala sestava nezměněna. Tedy složení M. Chocholouš, J. Chocholouš, R. Veselka, M. Vít, T. Strachota a J. Markytán. Cesta začala již v pátek 26.1. kdy jsme se sešli v plném počtu, v dobré náladě a natěšeni na pěkný výlet. Ještě taky aby ne, když už jsme znaly výsledky SŠ. Letěli jsme přímým letem do Madridu, kde jsme měli na letišti rezervované auto na přesuny k ubytování a do dějiště SŠ samotného. Talavera je vzdálena cca 150 km od Madridu. Při takovýchto akcích člověk zažije nejednou malý adrenalin, aby vše dobře dopadlo. Přesun z letiště na ubytování nám trval o něco déle, než jsme počítali, a tak jsme se na výstavu bohužel již v pátek nedostali. Zbyl tedy čas na odpočinek po cestě a nějaké to večerní občerstvení. Pak už hurá spát a ráno po snídani na výstavu. V sobotu bylo otevřeno pro veřejnost od 10 hodin. Když jsme dorazili k výstavišti, čekalo na nás překvapení. Naprosto přeplněné obří parkoviště, kde již v 10 h nebylo kde zaparkovat! Až tak obrovskou návštěvnost jsme rozhodně nečekali… a nebyly jsme asi jediní. Neskutečné množství lidí. Dle informaci navštívilo SŠ za 3 dny konaní celkem cca 27 tis. platících lidí! + chovatelé, kteří měli vstup zdarma. Další velké překvapení pak čekalo některé z nás (ti co nevystavovali a museli si koupit vstupenky) u pokladny. Fronta na vstupenky, kde stali lidé třeba 4 vedle sebe, měla dobrých 500 m! Ale vše nakonec proběhlo poměrně rychle a hurá na výstavu. SŠ se konal v poměrně moderní hale, kde bylo příjemné teplo a světlo + klece byly osvíceny LED pásky. Velká to změna oproti SŠ v Itálii rok předtím. Jako každý SŠ i zde byly vystaveny hlavně kanáři všech barev. Naše cesta vedla samozřejmě hlavně k AG, kterých zde bylo cca 600ks. První den jsme prohlíželi a hodnotili mezi sebou vystavené ptáky. Na nějaké foto či videa moc prostor nebyl. Už zdaleka nejsme na této akci pouze jako „přihlížející a ustrašení“ chovatelé. Dalo by se říct, že tomu je přesně naopak. Diskuse, focení a legrácky tu zažijeme se Španěly, Italy, Portugalci, Belgičany, Poláky aj. Všichni máme stejné hobby a všechno to jsou lidé jako my. Jsou to zážitky, pro které je radost chovatelství dělat. Byla to jízda.

Neděle, a tudíž poslední den výstavy, nebyl už tak lidmi okupován. Zbyl tedy čas i na fotky, videa a celkové hodnocení výstavy. Co do kvality a množství vystavených AG to byl velmi povedený SŠ. Spousta opravdu nádherných AG převážně z Evropy. Dlouho jsem neviděl např. tolik krásných modrých černohlavých, přírodních červenohlavých a žlutohlavých AG. Co do celkové kvality AG byly asi úplně nejlepší Portugalci a pak Španělé. Ale rozhodně se naše AG na této výstavě neztratily. Medailový zisk o tom sám vypovídá. Jsem rád, že kvalita vystavovaných AG má stále stoupající tendenci. Stačí se nebát.

Za rok tedy znovu a lépe na SŠ v Portugalsku 2025.

Chocholouš Martin

Foto a vide z výstavy

Foto a video

Image

Doporučujeme

voliery zelinka

Firma Voliéry Zelinka 

  • široký sortiment krmení pro exotické ptactvo od renomovaných výrobců
  • kompletní sortiment příslušenství 2GR
  • materiál pro stavbu voliér
  • a mnoho dalších produktů pro chov exotických zvířat

to vše za příznivé ceny

celý sortiment prohlížejte zde:

www.volieryzelinka.cz

Odkazy

KPEP Klub přátel exotického ptactva

KCHZCR Klub chovatelů zebřiček České republiky

SCHEPL Spolek chovatelů exotického ptactva Liberecka