Vítejte, host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
Diskuze o chovu
  • Strana:
  • 1

Téma:

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #774

• simanjozef
  • Avatar uživatele simanjozef Autor tématu
Zdravím vás kolegovia.

Rád by som sa opýtal, akým spôsobom riešite čistenie napájačiek. Všetci vieme, že na napájačkách vzniká povlak. Ja to riešim kefou a kefkou na zuby. Ale je to nekonečne zdĺhavé (ale potrebné), tak sa chcem opýtať, či nemáte nejaký "zázračný" urýchľovač tejto rutinnej činnosti. Každý nápad je vítaný.

JS

Prosím Přihlásit se připojte se ke konverzaci.

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #776

• vladimir.jaros
  • Lepší už to nebude
Ahoj Jozef,
do kýble dej napáječky přidej savo a zalej vodou. Nech půl hodinu působit a je to hotové. Pokud se jedná o vodní kámen tak výborný je forticoat. Takhle to dělám 1 až 2 x za týden. Do 6 litrového kýble se vejde cca 40 napáječek a sava dávám tři uzávěry. Forticoat podávám asi 1x týdně cca 1ml na litr pro pití. Rychlé, čisté a bezpracné.
V

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #778

• simanjozef
Ahoj Vláďo.

Ja som to tak teraz spravil, akurát s tým rozdielom, že som nechal napájačky vo vedre s koncentrátom sava cca 2 dni. Teraz som to poriadne prepláchol a na stenách napájačiek akoby sa tvoril, resp. vytvoril vodný kameň. Čo sa mi, samozrejme, nepáči.

A to nemusíš vôbec kefkou šurovať napájačku?

JS

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #781

Ahoj Jožko.
Postupuji stejně jako Vláďa, akorát neodměřuji savo nijak přesně, jen přiměřeně. Napáječky ponechávám ponořené tak dlouho, než si na ně vzpomenu, hodinu, dvě. Pak je vyndám a propláchnu vodou. Také mám na tubusu film, který připomíná vodní kámen. Čas od času se snažím to vydrbat kartáčkem, ale ono to stejně nejde a tak sáhnu do kapsy a koupím jednou za 3-6 měsíců nové napáječky. Nejde o velkou investici. Ale domnívám se, že se nejedná o nic škodlivého, spíše o účinek sava na plast. Jednou jsem hadrem od sava umyl plexisklo které mám před klecemi. Od té doby je jen průsvitné, není průhledné. Ono říkám plexisklo, ale byl to nějaký průhledný plast. Takže myslím na něco podobného i u těch napáječek. M

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #783

• vladimir.jaros
  • Lepší už to nebude
Ahoj Jozef,
pokud budeš pravidelně okyselovat vodu na pití tak se to ztratí a pak neobjeví. Napáječky asi dva roky čistím takhle. Jsou čisté tak, že není potřeba nic více dělat. Dělám to obvykle po vitamínech, kdy jsou nechutně špinavé.
Časem se začne pomalu drolit ten bílý plast, dochází k nenávratnému poškození. To nastalo tak po dvou letech. Pak je vyhodím a koupím nové. Jedna stojí 12 Kč.
Jestliže nemáš forticoat tak stačí jablečný ocet, ale pak asi 2ml na litr.
V

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #795

• simanjozef
Ahojte.

Skúšal niekto čistenie napájačiek F10kou? Predávajú ju aj so saponátom. Dobre sa tým čistia klietky. Aj sa vyčistia, aj vydezinfikujú. Zajtra plánujem vo vedre použiť túto F10. Snáď bude OK.

Nemáte niekto skúsenosť s použitím umývačky riadu na čistenie kŕmitiek a napájačiek?

JS

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #800

Zdravim pánové
Ja taky namacim napajecky do sava ale k tomu jeste v konvici prevarim ocet proti kamenu trochu necham schladnout a prileju po dvou hodinach vemu lehce kartackem hrany oplachnu a je to pruhledny nejsou idealne ale jak se tady píše casem koupim nove J.

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #804

• simanjozef
Ahojte.

Tak som to vyskúšal s F10 SCXD (so saponátom) a musel som to potom ešte kefou kefovať. Pritom je to dosť silné, lebo keď som čistil klietky, musel som mať chirurgické rukavice. Bez nich by nasledovali dva týždne poriadne suché ruky. Budem musieť počkať, kým podrastú deti...

JS

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #808

Zdravím a přispívám ...

Používám následující proceduru:
Napáječku vycvaknu z mřížky, odstraním zbylou tekutinu rozeberu na díly a hodím do kýble 1, kde je nasycený roztok NaCl (klasická kuchyňská sůl, ta nejlevnější, mořská)
Po 24 hodinách (vždy s dalším krmením) přeložím napáječky do kýble 2, s 1-3% roztokem desifenkce ChiroX (český výrobce - BOCHEMIE a.s., úspěšný výrobkem Chloramin z minulosti)
http://www.chirox.eu/pouziti/1
Po dalších 24 hodinách napáječky přemístím do prázdného kýble 3 na vysušení bez oplachu.
Samozřejmě cyklus v předchozích kýblech již dále funguje. Tento systém je náročnější na počáteční investici do napáječek (vždycky je musíte mít dostatečný počet , 1 sada na klecích, 1 sada - v soli, 1 sada v ChiroX a sada 3 se suší.
Používán plastové vědro na malování s těsným (až vodotěsným) víkem (Hornbach, cca 50Kč/ks)
K zabránění ulpívání na stěnách si ještě pomáhám přípravkem Benefeed do pitné vody (střídám různé varianty Opti, Ami, Knobl, Acido ...)
citace z www:
Významným přínosem této technologie je skutečnost, že je v roztoku vytvořena speciální nosná a izolační houbovitá mikrostruktura, která zamezuje ulpívání vitamínů na stěnách rozvodu napájecí vody a v napáječkách. Tím se eliminuje hrozba namnožení nežádoucích organismů na těchto zbytcích a jejich následné roznášení v celém rozvodu napájecí vody všem zvířatům, jak je to časté při použití standardní tekuté olejové formy vitamínů.

Funguje to, ale není to úplně na 100%. Asi bude taky záležet i na jiných faktorech kvality používané vody (pH, stálá a přechodná tvrdost apod.)

S tímto postupem jsem naprosto spokojen a budu ho aplikovat i na krmítka pro suché směsi.

mk

Čistenie napájačiek 8 roků 2 měsíců zpět #809

• vladimir.jaros
  • Lepší už to nebude
Zdravím Vás,
jakou roli v tomto procesu hraje sůl. Nejsem chemik, a chemii jsem ve škole neměl rád.
Díky za vysvětlení
VJ

Čistenie napájačiek 7 roků 1 měsíc zpět #1221

Koukám, že mi tady utekl dotaz. Omlouvám se.
Nehledejte v tom žádnou složitou chemii. Naložíte-li napáječky do nasyceného (resp. přesyceného) solného roztoku, sůl Vám rozpustí všechnu ulpěnou špínu včetně povrchového slizu. Jsou -li napáječky déle v této lázni, pak při vyndavání stačí plastem protřepat pod vodou a vše z ni do roztoku "vypadne". Nehledě na to že v této koncentraci působí sůl i jako dezinficiens.

Čistenie napájačiek 7 roků 1 měsíc zpět #1231

• simanjozef
Dobrý deň.

Tento systém by som už za nič nevymenil.......zatiaľ...

Dám sem cca 32 napájačiek

Přílohy:

Naposledy změněno: od vladimir.jaros.

Čistenie napájačiek 7 roků 1 měsíc zpět #1232

• chocholousmartin
  • Avatar uživatele chocholousmartin
Zdravim kolegové,
Taky už silně uvažuju o tehle "mašince". Jednak mi přijde, že mám ruce neustale ve dřezu, uspora času a i vody. Odpadne mačeni.
Před sezonou mi, ale odešel do věčných lovišť mrazák na zamražovani polozraleho krmeni, tak uvidime jestli bude na vše.
Co do toho použivate p. Siman? běžné tablety do myčky nebo něco jiného?
M.CH.

Čistenie napájačiek 7 roků 1 měsíc zpět #1234

• vladimir.jaros
  • Lepší už to nebude
Chlapci nezapomeňte na calgon, protože vodní kámen je prevít a polský instalatér již dávno není v Polsku. :-)
V

Čistenie napájačiek 7 roků 1 měsíc zpět #1235

• simanjozef
Dobrý deň.

Používam čistiaci gel, nižšie je ilustračný link, nenakupujem odtiaľ:

https://www.mall.sk/prostriedky-umyvacky/somat-mp-power-gel-48-davek-neutra-fresh?v=688664

Tabletky sa mi neosvedčili, nakoľko na umývanie napájačiek používam krátky program a tabletku nerozpustí celú. Tým pádom mi to neopláchne čistou vodou, ale ešte vodou z nerozpustenej tablety. Nasáčkujem večer do umývačky napájačky a ráno to ešte nechám doschnúť.
Super vec.

JS

Čistenie napájačiek 7 roků 1 měsíc zpět #1236

• chocholousmartin
  • Avatar uživatele chocholousmartin
Zdravím,
Věřim, že je to super ;) mame jí doma a manžeka si taky nestěžuje :cheer: a dokonce používá stejný tekutý prostředek.
Calgon nepouživáme, to doporučuje jen 1 instalatér z 10 :cheer:
Akorát přemyšlim, jestli pořidit tuhle stolní či klasickou velkou. Přece jen mám toho na mytí vcelku dost. Asi koupím manželce novou a vemu si tu co použivame. Opačný postup by mi zcela jistě neprošel ;)
M.CH.

Čistenie napájačiek 7 roků 2 týdnů zpět #1295

• vladimir.jaros
  • Lepší už to nebude
Kolegové,
tady je jeden nápad od Milana Jüstela pro 48 napáječek. Takhle to trochu dává smysl, i když si myslím, že obyčejný kýbl se savem je mnohem rychlejší a účinnější.

Jenom doplním, že je to set do myčky.
V
Přílohy:

Naposledy změněno: od vladimir.jaros.

Čistenie napájačiek 7 roků 2 týdnů zpět #1296

Zdravím
to je dobrý! Milánku pošlu Ti rozměry naší myčky J.

Čistenie napájačiek 7 roků 2 týdnů zpět #1299

• simanjozef
Ahoj.

Je to super. Ale je to na klasickú umývačku s dvomi dýzami???

Ja mám len malú stolovú a tam by mi to vrchnú radu asi neumylo.

JS

Čistenie napájačiek 7 roků 6 dní zpět #1309

Dobrý den, celé měsíce jsem laboroval s tím, jak ty napaječky v myčce uchytím, a pan Justel to rozhodl. Super, super, super. PS: Kýble a sava mám už plné zuby. A moje pak toho bince v koupelně :unsure:

• Strana:
  • 1
Vygenerováno za 0.238 sekund

Foto a video

Image

Doporučujeme

voliery zelinka

Firma Voliéry Zelinka 

• široký sortiment krmení pro exotické ptactvo od renomovaných výrobců
  • kompletní sortiment příslušenství 2GR
  • materiál pro stavbu voliér
  • a mnoho dalších produktů pro chov exotických zvířat